Pages

13/04/2014 Soma maden ocağı faciası

Geçen salı (13/04/2014) Manisa'nın Soma ilçesinde bir kömür madeni ocağında bir facia meydana geldi.Şuan ki verilere göre ölü sayısının 280 kişiyi geçtiği gözüküyor.İnsanlarımız sosyal medyalardaki hesaplarını siyaha boyadılar.Her saniye olayla ilgili fotoğraflar ve haberler paylaşılıyor. Dünya çapında bazı ünlülerde sessiz kalmadı.
Evet tamamen hiç bir duygu taşımayan ilk paragrafı okudunuz.Benim aklımın almadığı kısım nasıl olur da yüzlerce kişinin çalıştığı bir maden ocağında oluşan bir yangınla bu kadar kişi nasıl hayatını yitirir? Binlerce lira kazanılan bir ekmek teknesinde neden gerekli önlemler alınmaz? Ve bu facia nasıl sadece kaderle nitelendirilir? Asgari ücrete çalışan işçilerin hayatı bu kadar ucuz mu?

Gördüğüm bir çok şirketten de bildiğim kadarıyla iş yerleri kar marjlarını yüksek tutmak için hep bu tarz önlemleri almayı düşünmüyorlar. Hep nasıl daha fazla kazanırım kafası yaşıyorlar. Mesela maden ocaklarında bulunması gereken yaşam odaları. Soma da ki maden ocağında bulunmuyordu.

>>Yaşam Odaları?

29 Nisan 2013′te Dünya gazetesinden Mehmet Kara’ya konuşan Gürkan, Soma’daki maden ocaklarında herhangi bir kazanın yaşanması durumunda, 500 işçinin 20 gün boyunca yeme-içme ihtiyacını karşılayacak ve dışarıyla oksijen bağlantısının kurulduğu ‘yaşam odaları’oluşturduklarını savunuyor.

Chile'de 33 madenci, 5 Ağustos 2010'da mahsur kaldıkları San Jose Altın ve Bakır Madeni'nden 13 Ekim'de yani 69 gün sonra sağ salim kurtarıldı. Soma'da facianın meydan geldiği madenin sahibi Alp Gürkan, faciadan bir yıl önce, 500 işçinin günlerce yeme-içme ihtiyacını sağlayacak, nefes alabilecekleri ‘yaşam odaları’ oluşturduklarını söylemişti. Ancak verilere göre, Türkiye'de 400 madende sadece 4 yaşam odası bulunuyor.

Unknown

Elektronik mühendisliği öğrencisi Android meraklısı ve bir girişimci.